Verslag Clubkampioenschappen 2024

Aad Twisk

Verslag Clubkampioenschappen 2024 van Golfclub DeZandvoortse

 

Op zaterdag 28 september vonden op golfbaan the Dunes de jaarlijkse ClubKampioenschappen van DeZandvoortse plaats in een nieuwe stijl, nu niet over 2 dagen verdeeld, maar in plaats daarvan één wedstrijd over 18 holes op 1 dag, waarbij op de 2e negen van de lastigste tees moest worden afgeslagen.

Leek het vrijdag nog of de regengoden the Dunes als speciaal doelwit hadden gekozen en moest er zelfs voor de greenkeepersschuur een waterkerend dijkje gemaakt worden en leken diverse greens meer op natuurlijke zwembadjes.

the Dunes had de baan vanaf 12:00 uur voor ons kampioenschap geblokt, dus kon er vrijuit en zonder oponthoud gespeeld worden. En de weergoden?, die hadden hun lolletjes op vrijdag gelukkig al gehad en hielden het nu na een enkel buitje verder droog met een fijn najaarszonnetje.

Voor de start.
Bij binnenkomst stond er op elke tafel een etagère met diverse zoetigheden om samen met koffie de suikerspiegel van alle spelers voor de zware strijd op het juiste niveau te brengen.

De wedstrijd met 9 flights ging om 12:00 uur van start met helaas 34 van ingedeelde 36 spelers. Fysiek ongemak hield 2 spelers aan de kant.

Bij de indeling waren zoals gebruikelijk de lage handicappers in de laatste 2 flights ingedeeld. Dit bouwt de spanning langzaam lekker op, maar wil nog lang niet zeggen dat daar ook per se de nieuwe kampioen uit zal komen. Intussen blijft het bijzonder te zien hoe iedereen gebiologeerd op het scherm het scoreverloop blijft volgen.

Dat er geconcentreerd zou worden gespeeld was geen verrassing: slechts 1 x per jaar kun je Club Kampioen worden, dus nu gaat het erom!

Uiteindelijk hopen we allemaal op een wedstrijd met weinig of kleine verschillen en het liefst zo close dat een shoot-out de beslissing moet brengen!

Bij de dames lukte het Hermine Warnaars net niet om die er tegen Brigitte van Heeswijk uit te slepen. Brigitte kon namelijk na 18 holes een kaart met 83 slagen laten zien, terwijl Hermine binnen kwam met 85 slagen. Een duidelijke uitslag en dus niks shoot-out.
Daarmee is Brigitte de nieuwe clubkampioene 2024 en komt haar naam op het bord en de wisselbeker. Voor beide dames was er tevens een leuk sieraad van Niestadt Juweliers-Lisse.

Bij de heren was Henk Morang (flight 6) in uitstekende vorm en na zijn ronde een tijdje nummer 1 in het clubhuis met 80 slagen. De laatste flight was nog onderweg en daarin wisten Arjan Borger en Kees van den Bos elkaar zo te inspireren dat ook zij met 80 slagen op de kaart binnen kwamen. Dus toch een shoot-out op hole 1 en nu met 3 heren!
De eerste poging om deze te winnen werd weer van geel gespeeld. Kees mocht het spits afbijten en sloeg wat naar rechts veilig richting het fairway duintje. Arjan zocht met zijn afslag het water op en mocht vanaf het randje van de teebox voor 3 verder. Arjan blijkt heel elegant te kunnen droppen, beelden ontbreken helaas. Henk had een mooie rechte afslag. Kees en Henk beëindigden de hole beiden met een bogey, Arjan moest hierna zijn kampioenaspiraties voor dit jaar opgeven. Kees en Henk moesten nu van wit afslaan. Een groot deel van de toeschouwers wilden alles zien en liepen mee terug naar de tee-box. Juist op dat moment kwam er onaangekondigd nog een flinke bui uit de bijna onbewolkte hemel, alles om de spanning te verhogen en het extra moeilijk voor spelers en fans te maken.

Van wit afslaan is toch net even wat anders en zeker als je er al 19 hoes op hebt zitten.
Kees sloeg zo ver richting de zijkant dat het onduidelijk was of de bal te vinden en reglementair te spelen was. Hij moest voor de zekerheid een ‘professional’ slaan. Henk sloeg zijn eerste bal op de drivingrange, zijn tweede bal eindigde voor de green. Kees vond zijn 1e bal in de baan en sloeg deze met zijn tweede slag tot op het randje van de green. Vervolgens hadden beide heren daarna evenveel slagen nodig om uit te holen, waarmee Kees zich voor de 2e keer een terechte clubkampioen mocht noemen.

Arjan en Henk werden verblijd met doosjes clubballen en Kees kreeg naast vermelding van zijn naam op bord en wisselbeker ook een fraaie zilveren tee-sleutelhanger.

 

Bijzonder
Het is toch echt een bijzondere prestatie om tussen al het jeugdig en aanstormend golftalent van DeZandvoortse op je 83ste ClubKampioen te worden, en dat ook nog eens voor de 2e keer op rij!
De jeugd heeft de toekomst, maar neemt wel erg veel tijd voor om die toekomst op te eisen.
Tot die tijd zullen de veteranen alle karren wel moeten blijven trekken. Het zij zo. Het is meer dan verdiend. Beide kampioenen van harte gefeliciteerd!

Kees bedankte in zijn toespraakje de Wedco’s  Aad en Rob, maar vooral het team greenkeepers. De hele baan van T-box, fairway tot green was met oog op het kampioenschap uitstekend verzorgd. Door Paul waren de greens zaterdagmorgen zelfs nog een keer extra gemaaid, ondanks dat het zo vroeg ook nog eens stroomde van de regen.

Kortom iedereen was het er over eens dat we vandaag maar weer eens op een bijzonder mooie baan gespeeld hebben, dat al het gras, op T-boxen, fairways en vooral op de greens er bijzonder mooi en uitnodigend bij lagen. Dat willen we toch zo houden?

 

Helaas toch ook een sombere noot.
Wat was het daarom teleurstellend dat het bestuur hedenmorgen van een terecht zeer verdrietige greenkeeper Paul een filmpje toegestuurd kreeg waarin zijn gisterochtend nog zo prachtige greens nu meer leken meer op …  ja op wat?
Vol niet gerepareerde pitchmarks, deuken en andere beschadigingen. ☹
We moeten ons dit serieus aantrekken, wij waren gisteren wel zo’n beetje de laatste bespelers en dus hebben wij ons niet gedragen zoals een fatsoenlijk golfer betaamt. Het is domweg golf etiquette en plicht dat je naast de pitchmark die je zelf maakt ook minimaal een deukje extra behoort te repareren om de greens zo strak en fraai als een biljartlaken te houden. We zien grote spelers als ‘onze’ Joost cs, zeker al hun pitchmarks zelf repareren. En wij doen het niet?

Het bestuur biedt de greenkeepers een welgemeend excuus aan, maar alle spelers moeten het zich aantrekken en in het vervolg meer zorg aan de greens en rest van de baan besteden, dus even bukken op de green en nooit doorlopen zonder iets aan de schade gedaan te hebben!

Epiloog

Met dank aan de brigade en de greenkeepers voor hun inzet kunnen we terugkijken op een mooi kampioenschap met 2 waardige kampioenen, want welke club kan poggen met een 83-jarige kampioen? Het is het allerbeste bewijs dat “golfen goed is voor lijf en leden”